ZEYTİN

03-11-2023 18:22

Zeytin ağacı, 2000 yılın üzerinde yaşayabilen ve binlerce yıldır insanların yaşadığı iklimi elverişli coğrafyalarda tarımı yapılan şifa kaynağı bir besin olarak zeytin meyvesinin yetiştiği bir ağaçtır. Zeytin, yıllar boyu süregelen insanlık tarihinde hem sofralarda kendisi tüketilen hem de yağ elde edilerek birçok alanda kullanılan önemli bir tarım meyvesidir. Zeytin ağaçlarının kaliteli ürün verebilmesi, kültürel tarım yöntemlerine, bölgenin toprak yapısına ve iklimsel koşullarına bağlıdır. Gemlik, Akdeniz ikliminin özelliklerini taşıdığı gibi, aynı zamanda humuslu toprak yapısı sayesinde zeytin için dünya üzerinde en elverişli yerlerden birtanesidir.
Zeytincilik hem Türkiye içerisinde hem de dünya ekomisi içerisinde tarım alanları içinde büyük bir paya sahiptir. Dünya sofralık zeytin üreticileri arasında Türkiye 4. sıradadır. Türkiye'de zeytin üretimi ağırlıklı olarak Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır. Dünyaca ünlü Gemlik Zeytini kendine ait özgün yapısından dolayı, coğrafi işaret taşımaktadır. Gemlik Zeytininin özelliği ince kabuklu, etli olması ve çekirdeğinden kolayca ayrılmasıdır. Gemlik Zeytininin son derece önemli bir başka değerli özelliği de Gemlik bölgesinde zeytinin doğal olarak ağaçta siyahlaşması ve üretiminde kesinlikle herhangi bir koruyucu madde ya da katkı maddesi kullanılmamasıdır.
Zeytin hem yeşil olarak hem de siyah olarak toplanarak birden fazla yöntemle sofralık olarak işlenebilir. Bu işleme yöntemlerinde en önemli özellik kimyasal kullanılmadan doğal olarak işlenmesidir. Uygun olgunluk döneminde hasat edilen zeytinler dane adedi dediğimiz 1 kg içerisinde bulunan sayıyı ifade eden boylama olarak adlandırılan yöntemle kalibrelerine ayrılır ve bu şekilde bekleme havuzlarına koyulur ve tatlandırılarak yeme olgunluğuna getirilir. Bu yöntemler haricinde siyah zeytin kurutma ve sele yöntemleri ile de işlenir ve sofralık hale getirilir. Doğal kurutma yöntemi ile siyah zeytin Kuru Sele Sofralık Siyah Zeytin olarak tatlandırılmaktadır. Sele yöntemi ile de yuvarlama yapılarak bidonlar içerisinde az tuz ile ve zeytinin öz suyu ile işlenerek tatlandırılır. Bu yöntem Yuvarlama Sele Sofralık siyah zeytin üretiminde kullanılan bir üretim tekniğidir. Gemlik zeytinin coğrafi işareti denildiğinde Gemlik, Orhangazi, Mudanya ve civar köyleri bu zeytinin doğal olarak ağaçta siyahlaştığı bölgelerdir. Bu özelliği sayesinde Aralık, Ocak aylarında hasat edilen siyah zeytinler, zeytin havuzlarında 7-9 ay bekletilerek su ve tuz ile hazırlanan salamura adı verilen su ile tatlandırılmaktadır. Su içerisine verilen hava yardımıyla sirkülasyon yapılan bu işleme Gemlik Doğal Fermente zeytin işleme yöntemi adı verilir. Zeytin besin değeri çok yüksek bir meyvedir. Bünyeside protein, yağ, A vitamini, C vitamini ve özellikle yoğun miktarda E vitamini ihtiva eder. Aynı zamanda zeytinde kalsiyum, fosfor, klor, kükürt ve magnezyum gibi mineraller de bol miktarda bulunur.
Bu içeriği sayesinde zeytin; yaşlanmanın etkilerini azaltıcı ve hücre yenileyici etkiye sahip olduğu gibi kalp damar sağlığı açısından da çok faydası olan bir üründür. Özellikle günde 7 adet siyah zeytin tüketilmesi cildin daha sağlıklı ve parlak görünmesine yardımcı olur. Düzenli zeytin tüketilmesi, prostat rahatsızlığının önlenmesinde etkin bir beslenme yöntemidir.
Aydı Zeytin ve Zeytinyağı, Gemlik'te 1981 yılından günümüze zeytinin bu zahmetli hikayesinde kendine özgün içerikleri ile öncü bir rol edinmiştir. Zeytin ve zeytinyağını, en doğal haliyle dalından sofralarınıza getirmektedir
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.